News

De Alphenaar vaart: Eerste elektrische schip met verwisselbare accu’s

De Alphenaar is maandag 6 september 2021 officieel in de vaart genomen. Het is het eerste binnenvaartschip dat voor de aandrijving gebruik maakt van verwisselbare energiecontainers. De Alphenaar is een project van ZES en vaart voor Heineken.

Alphenaar

Alphen a/d Rijn 06 september 2021 (Bron: Schuttevaar / Change Inc.)

Aan boord van de Alphenaar staan twee ZESpacks. Dit lijken standaardcontainers, maar zijn gevuld met batterijen die dan weer vol zitten met groene stroom. De containers zijn geleverd door Wärtsilä en bestaan uit 45 batterijmodules die in totaal goed zijn voor 2 MWh, vergelijkbaar met de capaciteit van 36 elektrische auto’s. Gedurende de vaart richting Moerdijk wordt de ene batterijcontainer gebruikt, een tocht die ongeveer zes uur duurt. De tweede container wordt gebruikt op de terugweg.

De batterijen kunnen worden opgeladen in de containerterminal van CCT in Alphen aan den Rijn. Dit laadstation is ontworpen door Engie. De containers kunnen elkaar afwisselen, waardoor het schip door kan varen.

1.000 ton CO2

De binnenvaart speelt een belangrijke rol in het reduceren van milieuemissies. Binnen de transportsector is de binnenvaart verantwoordelijk voor 5% van de CO2 uitstoot in Nederland. Daarbij wordt door de binnenvaart 11% van de totale Nederlandse NOx emissies veroorzaakt.
‘Het energieconcept dat ZES in de markt zet, draagt met de besparing van zo’n 1.000 ton CO2 en 7 ton NOx per schip per jaar direct bij aan reductie van emissies. Daarbij produceren schepen die varen met ZES geen fijnstof en geluid’, zegt ir. Willem Dedden, CEO van ZES.

De Alphenaar

De Alphenaar is gerealiseerd door Concordia Shipping en afgebouwd bij CCM3 in Werkendam.
Het schip is 90 meter lang, 10,50 meter breed en heeft een draagvermogen van circa 1.900 ton. Het schip is zo ontworpen dat er per laag twaalf 40 ft containers vervoerd kunnen worden (In totaal 104TEU). Verder beschikt het over 1.000 m3 aan ballasttanks, zodat op de Gouwe ook met lege containers onder de 7 meter hoge bruggen bij Gouda gevaren kan worden.
Overigens heeft de Alphenaar geen roeren meer, maar vaart met twee Veth L-Drives, met daar recht bovenop de elektromotor.

Zero Emission Services (ZES)

Zero Emission Services (ZES) werd, na een voorbereidingstijd van ca. één jaar, in 2020 opgericht door Engie, ING, Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam. ZES heeft de ambitie om op korte termijn op te schalen naar acht schepen, acht laadstations en veertien ZESpacks.

Batterijcontainer

De ZESpack wordt aan boord geladen. (Foto Jelmer Bastiaans)

Batterijcontainers en laad-en wisselstations

Het concept van ZES is gebaseerd op het gebruik van verwisselbare batterijcontainers met groene stroom, een dekkende infrastructuur van laad- en wisselstations, technische ondersteuning en een innovatief betaalconcept waarbij scheepseigenaren duurzame batterijcontainers kunnen huren in plaats van dat ze zelf grote investeringen hoeven te doen. Dedden: “Heineken is onze Launching customer, ENGIE levert de groene stroom en de technische kennis van de laadinfra. Wärtsilä de scheepstechniek en batterijen– en ING is betrokken bij de financiële component. Onze oplossing willen we namelijk zo laagdrempelig aanbieden. Schippers hoeven dus geen batterijcontainers te kopen en betalen alleen bij gebruik.”


Published: 2021-09-07 | Tagged: uitgelicht
© Copyright MKC - 2023