News

Binnenvaartschip ‘Maas’ ondergaat refit naar waterstof

BV Maas op H2Future Proof Shipping (FPS) heeft Holland Shipyards opdracht gegeven voor een retrofit van binnenvaartschip ‘Maas’. Het schip krijgt een emissievrij waterstof voortstuwingssysteem.

 

Bron: Maritiem Nederland | woensdag 3 maart 2021

De retrofit van het 110 m lange en 11,45 m brede binnenvaartcontainerschip begint in het derde kwartaal van 2021 op de werf van de Holland Shipyards in Hardinxveld. Naar verwachting kan het schip vanaf december volledig op waterstof varen.

In dit geval gaat het om het vervangen van de verbrandingsmotor door waterstoftechnologie, het verwijderen van zowel de hoofdmotor als de versnellingsbak en het installeren van een nieuw modulair voortstuwingssysteem. Het nieuwe systeem bestaat uit elektromotoren, waterstoftanks, een PEM-brandstofcelsysteem (nodig om waterstof om te zetten in elektriciteit) en een batterijsysteem. De gecomprimeerde waterstoftanks, de brandstofcellen en het batterijsysteem zijn afzonderlijke eenheden die zijn te verwijderen voor onderhoud of vervanging.

Het waterstof- en brandstofcelsysteem wordt in de laadruimte van het schip geïnstalleerd, waarbij de waterstof in twee 40ft containers (circa 1000 kg bij 300 bar) boven het brandstofcelsysteem wordt geplaatst. Het brandstofcelsysteem zal drievoudig redundant zijn met een vermogen van 825 kW (voor het leveren van voortstuwings- en hulpvermogen) en een lithium-ion batterij van 504 kWh voor piekvermogen, secundair vermogen en overbruggingsvermogen. Het systeem zal een 750V DC bus bar bevatten en een e-motor voor voortstuwing.

Groene ambitie

FPS en Holland Shipyards Group hebben dezelfde groene ambitie, zegt Richard Klatten, ceo van Future Proof Shipping. “FPS is verheugd om samen met Holland Shipyards te werken aan de aanpassing van de Maas om volledig op waterstof te varen. De Maas wordt echt een emissievrij schip, een schip dat de weg baant voor een groenere en duurzamere binnenvaart”,.

“Holland Shipyards heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het bouwen van schepen met duurzame voortstuwingsmethoden. Het heeft ertoe geleid dat batterijtechnologie steeds meer standaard wordt in onze projecten”, zegt Leendert Hoogendoorn, directeur Holland Shipyards Group. “Het achteraf inbouwen van een waterstof voortstuwingssysteem past perfect binnen onze ambitie om te werken aan een groenere en duurzamere scheepvaart.”

Eenmaal weer in gebruik, zal de Maas containervracht vervoeren tussen Rotterdam en Antwerpen en zal naar verwachting de uitstoot van broeikasgassen met 2000 ton CO2 per jaar verminderen.

Voor de refit ontvangt FPS financiële steun van RVO (Subsidie Duurzame Scheepvaart), het Interreg North Sea Program (via het ZEM Ports NS project) en de stimuleringsregeling voor duurzame binnenvaart vanuit de Rotterdamse haven, uitgevoerd door Expertise en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB).

Published: 2021-03-03 | Tagged: uitgelicht
© Copyright MKC - 2021