News

Onbemand schip maakt veilig Kanaaloversteek

Autonomm vaartuig Sea-Kit

Oostende15 mei 2019, 10:55

Het Britse bedrijf Sea-Kit is erin geslaagd als eerste een onbemand schip met lading het drukbevaren Kanaal te laten oversteken van Engeland naar België. Op dinsdag 7 mei meerde het 12 meter lange robotschip Maxlimer veilig af in de haven van Oostende.

  • Primeur voor Britten, Belgische ondernemer wil doorpakken
  • ‘Technologie is in drie tot vijf jaar terug te verdienen’

Door Justin Gleissner

De Maxlimer van Sea-Kit heeft een laadvermogen van 2,5 ton. Het vaartuig vertrok maandag 6 mei in het Britse Tollesbury in Essex met een symbolische lading oesters en maakte de oversteek met een gemiddelde snelheid van 6 knopen in 22 uur. De daaropvolgende nacht stak de Maxlimer opnieuw over naar Harwich, nu beladen met Belgisch bier.

Het schip voer volledig zonder bemanning en werd gemonitord en bijgestuurd vanuit een Brits controlecentrum. De Noordzee is een van de drukstbevaren scheepvaartroutes ter wereld, maar alles verliep volgens Sea-Kit vlekkeloos. De overtocht gebeurde met goedkeuring en ondersteuning van de Britse scheepvaartautoriteiten, de Belgische federale overheidsdienst Mobiliteit, het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en de haven van Oostende.

Kongsberg

De Kanaalovertocht vormt een nieuwe etappe in de ontwikkeling van zelfvarende schepen. De Britten gebruikten voor de overtocht computers met kunstmatige intelligentie van Kongsberg Maritime. Dit Noorse technologiebedrijf levert systemen voor de positionering, navigatie en automatisering van koopvaardijschepen en werkt aan de ontwikkeling van wat ’s werelds eerste zelfvarende containerschip moet worden, de Yara Birkeland.

De Maxlimer zal naar verwachting vanaf 2022 volledig autonoom kunnen varen. Het schip is overigens ontwikkeld als moederschip voor een op afstand bestuurbaar duikvaartuig. Sea-Kit claimt dat het moederschip en het duikvaartuig op den duur volledig autonoom langdurig op zee kunnen verblijven en taken verrichten.

Binnenvaart

De Belgische ondernemer Antoon Van Coillie van Blue Line Logistics, bekend van de Zulu binnenvaartschepen, gaat dezelfde Kongsberg-technologie binnenkort ook toepassen in België. Van Coillie heeft met het Noorse bedrijf een akkoord gesloten voor de ontwikkeling van zelfvarende binnenvaartschepen voor zijn bedrijf Zulu Associates. ‘We zijn nauw betrokken bij de overtocht van de Maxlimer’, zegt Van Coillie. ‘De test met een schip van die omvang over het Kanaal is een primeur. Vanaf 2022 willen wij met deze technologie zelfvarende schepen in de vaart hebben. Een van onze nieuwe schepen wordt het testbed voor autonoom varen op de Belgische binnenwateren. Dat zal geleidelijk verlopen. Eerst nog met bemanning om alles te testen, daarna zonder. We bekijken ook samenwerking met andere Belgische bedrijven. Diverse Vlaamse bedrijven zijn betrokken bij de ontwikkeling van autonoom varende binnenschepen.’

Terugverdientijd

Van Coillie berekende dat de investering in zelfvarende technologie zich binnen drie tot vijf jaar kan terugverdienen. ‘We kunnen de bemanningskosten halveren en mensen omscholen van kapitein op één schip naar begeleider op afstand van een aantal schepen. Dat maakt hun job interessanter en efficiënter en ze zullen beter worden betaald. Het zal ook de veiligheid en efficiëntie verhogen.
Zulu Associates is met de Franse CFT eigenaar van Blue Line Logistics, de Belgische rederij die enkele jaren terug in België begon met vrachtcatamarans voor het vervoer van containers, bakstenen, afval en bier op de binnenwateren.

Ook kustvaart

Sinds kort zijn proeven met zelfvarende schepen toegestaan op de Belgische waterwegen. Van Coillie: ‘Vaarwegbeheerder De Vlaamse Waterweg is wereldwijd baanbrekend bezig. Er is ook nauwe samenwerking met de Nederlandse Rijkswaterstaat, wat heel goed nieuws is.’ Aan welke technische eisen zelfvarende schepen moeten voldoen, is nog niet precies bepaald. Een ding is wel zeker: ze zullen alle technologie – sensoren, radars, GPDS en ‘collision avoidance-‘ en ‘situational awareness’-technologie – aan boord moeten hebben en niet varen op sensoren langs de waterkant. ‘Dat zou teveel kosten’, aldus Van Coillie in het Vlaamse dagblad De Tijd. ‘Maar waarschijnlijk komen er wel sensoren aan sluizen of bruggen’.

Van Coillie heeft overigens ook plannen zich in de kustvaart te begeven. Ook die schepen wil hij tegen 2022 in samenwerking met Kongsberg autonoom laten varen. De shortsea-activiteit wordt ondergebracht bij zusterbedrijf Anglo Belgian Shipping Company. Voor de financiering is Van Coillie in gesprek met investeerders.

 Zie ook een filmpje van Sea-Kit

Artikel overgenomen uit Schuttevaer

Published: 2019-05-16 | Tagged: uitgelicht
© Copyright MKC - 2020