News

De Alphenaar vaart: Eerste elektrische schip met verwisselbare accu’s

De Alphenaar is maandag 6 september 2021 officieel in de vaart genomen. Het is het eerste binnenvaartschip dat voor de aandrijving gebruik maakt van verwisselbare energiecontainers. De Alphenaar is een project van ZES en vaart voor Heineken.

Alphenaar

Alphen a/d Rijn 06 september 2021 (Bron: Schuttevaar / Change Inc.)

Aan boord van de Alphenaar staan twee ZESpacks. Dit lijken standaardcontainers, maar zijn gevuld met batterijen die dan weer vol zitten met groene stroom. De containers zijn geleverd door Wärtsilä en bestaan uit 45 batterijmodules die in totaal goed zijn voor ... [more]

Published: 2021-09-07 | Tagged: uitgelicht

A.P. Moller - Maersk versnelt met de bestelling van acht grote zeegaande containerschepen op bio-methanol het koolstof-vrijmaken van haar vloot.

In het eerste kwartaal van 2024 introduceert A.P. Moller - Maersk de eerste van een baanbrekende serie van acht grote zeegaande containerschepen die kunnen varen op CO2-neutrale methanol (bio-methanol).

De schepen worden gebouwd door Hyundai Heavy Industries (HHI) en hebben een nominale capaciteit van ca. 16.000 containers (Twenty Foot Equivalent - TEU). De overeenkomst met HHI omvat een optie voor 4 extra schepen in 2025. De serie zal oudere schepen vervangen, wat een jaarlijkse CO2-emissiebesparing oplevert van ongeveer 1 miljoen ton. Met deze primeur in de sector biedt Maersk hiermee haar klanten echt grootschalig koolstofneutraal zeetransport.

Meer dan de helft ... [more]

Published: 2021-09-06 | Tagged: uitgelicht

Eindrapport green maritime methanol: “Varen op methanol een veelbelovende optie”

Delft, 2 jun 2021

Het Klimaatakkoord stelt de maritieme sector, net als andere sectoren, voor een grote uitdaging. Om de gewenste reductie van CO2-uitstoot te realiseren zijn de inzet van alternatieve brandstoffen noodzakelijk. Binnen het project Green Maritime Methanol onderzocht een breed consortium onder penvoerderschap van TNO de haalbaarheid van groene methanol als brandstof voor de zeevaart.

Machteld de Kroon, managing director van TNO Bouw, Infrastructuur en Maritiem, heeft namens het consortium het eindrapport op donderdag 6 mei overhandigd aan Nederland Maritiem Land. “Dit project is een unieke maritieme samenwerking, die ongetwijfeld zal leiden tot vervolgtrajecten”, aldus ... [more]

Published: 2021-08-19 | Tagged: home, kennis-nieuws

New Reserach Fleet - Newsletter - June 2021

You can find the june 2021 newsletter via this link

Published: 2021-06-11 | Tagged: nmf-nvc

Jaarverslag 2020 Nederland Maritiem Land

NML Jaarverslag 2020In haar jaarverslag doet Nederland Maritiem Land (NML), waar MKC in deelneeemt, uitgebreid verslag van haar activiteiten en van de maritieme highlights in 2020 met NML betrokkenheid, over de inhoudelijke vraagstukken vanuit de councils (Human Capital, Innovation, Trade) en het bestuur. Daarbij geeft NML in dit jaarverslag ook uitvoerig inzicht in de missie en visie van Nederland Maritiem Land.

U kunt het NML Jaarverslag 2020 hier ... [more]

Published: 2021-03-19 | Tagged: uitgelicht

Oud MKC-voorzitter Jan Willem Kelder overleden

Zeer bedroefd namen wij kennis van het overlijden 7 maart 2021 van

Jan Willem Kelder

Vice-Admiraal b.d.

Met groot respect denken wij terug aan de periode 2009-2014 waarin hij voorzitter was van onze Stichting Maritiem Kenniscentrum.
Zijn grote betrokkenheid was een enorme stimulans voor innovatie binnen de Nederlandse maritieme sector.

Wij wensen Renske, kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe in het verwerken van dit grote verlies.

Namens bestuur en leden van het Nederlands Maritieme Kenniscentrum

Prof. ir. Hans Hopman, voorzitter

Schout-bij-Nacht b.d. ir. Klaas ... [more]

Published: 2021-03-10 | Tagged: home

Duurzame RV Adriaen Coenen gaat RV Stern vervangen

RV Adriaen CoenenHet Stichtingsbestuur NWO-I is akkoord gegaan met de investering door NIOZ voor de bouw van het tweede nieuwe schip van de nationale onderzoeksvloot (NMF). Het sterk verouderde onderzoeks- en ondersteuningsvaartuig voor de Waddenzee, de RV Stern is dringend aan vervanging toe.
Uit de aanbesteding kwam Next Generation Shipyards in Lauwersoog als beste uit de bus.
De RV Adriaen Coenen zal naar verwachting in het voorjaar van 2022 opgeleverd worden.


Foto: Impressie van RV Adriaen Coenen: Illustratie C-Job

Texel, 2 maart 2021

[more]

Published: 2021-03-04 | Tagged: home, nmf-nvc

Binnenvaartschip ‘Maas’ ondergaat refit naar waterstof

BV Maas op H2Future Proof Shipping (FPS) heeft Holland Shipyards opdracht gegeven voor een retrofit van binnenvaartschip ‘Maas’. Het schip krijgt een emissievrij waterstof voortstuwingssysteem.

Bron: Maritiem Nederland | woensdag 3 maart 2021

De retrofit van het 110 m lange en 11,45 m brede binnenvaartcontainerschip begint in het derde kwartaal van 2021 op de werf van de Holland Shipyards in Hardinxveld. Naar verwachting kan het schip vanaf december volledig op waterstof varen.

In dit geval gaat het om het vervangen van de verbrandingsmotor door waterstoftechnologie, het verwijderen van zowel ... [more]

Published: 2021-03-03 | Tagged: uitgelicht

NMF faciliteert ook maritiem technologisch onderzoek aan boord van de Nederlandse mariene onderzoekvaartuigen.

RV Pelagiafoto: RV Pelagia

De 'National Marine Facilities (NMF)' maken onderdeel uit van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Op haar beurt is NIOZ een onderdeel van NWO.

NMF biedt aan zowel mariene als aan maritiem technische onderzoekers en ontwikkelaars de gelegenheid om aan boord van de mariene onderzoekvaartuigen van NMF (NIOZ) onderzoeksactiviteiten uit te voeren, resp. innovatieve systemen en methoden te testen.

Dit biedt universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijfsleven unieke kansen om vaartijd te reserveren, resp. mee te liften tijdens vaartijd van ander onderzoek, ... [more]

Published: 2021-02-23 | Tagged: home, kennis-nieuws, nmf-nvc

Groen licht voor bouw onderzoeksschip RV Wim Wolff

RV Wim Wolff

Nieuw schip brengt wetenschap naar hart van de Wadden en Delta.

Texel, 26 januari 2021

Het Stichtingsbestuur NWO-I is akkoord gegaan met de aanbesteding van Research Vessel Wim Wolff. Dit onderzoekschip vervangt de RV Navicula na 40 jaar trouwe dienst op de Waddenzee en in de Zeeuwse Delta. Het is het eerste nieuwe schip van de nationale onderzoeksvloot die uit 3 schepen bestaat en wordt beheerd door National Marine Facilities (NMF) bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee (NIOZ).

Na een zorgvuldig selectieproces is gekozen voor de Noord-Nederlandse ... [more]

Published: 2021-02-19 | Tagged: home, nmf-nvc
© Copyright MKC - 2021