News

New Reserach Fleet - Newsletter - June 2021

You can find the june 2021 newsletter via this link

Published: 2021-06-11 | Tagged: nmf-nvc

Jaarverslag 2020 Nederland Maritiem Land

NML Jaarverslag 2020In haar jaarverslag doet Nederland Maritiem Land (NML), waar MKC in deelneeemt, uitgebreid verslag van haar activiteiten en van de maritieme highlights in 2020 met NML betrokkenheid, over de inhoudelijke vraagstukken vanuit de councils (Human Capital, Innovation, Trade) en het bestuur. Daarbij geeft NML in dit jaarverslag ook uitvoerig inzicht in de missie en visie van Nederland Maritiem Land.

U kunt het NML Jaarverslag 2020 hier ... [more]

Published: 2021-03-19 | Tagged: uitgelicht

Oud MKC-voorzitter Jan Willem Kelder overleden

Zeer bedroefd namen wij kennis van het overlijden 7 maart 2021 van

Jan Willem Kelder

Vice-Admiraal b.d.

Met groot respect denken wij terug aan de periode 2009-2014 waarin hij voorzitter was van onze Stichting Maritiem Kenniscentrum.
Zijn grote betrokkenheid was een enorme stimulans voor innovatie binnen de Nederlandse maritieme sector.

Wij wensen Renske, kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe in het verwerken van dit grote verlies.

Namens bestuur en leden van het Nederlands Maritieme Kenniscentrum

Prof. ir. Hans Hopman, voorzitter

Schout-bij-Nacht b.d. ir. Klaas ... [more]

Published: 2021-03-10 | Tagged: home

Duurzame RV Adriaen Coenen gaat RV Stern vervangen

RV Adriaen CoenenHet Stichtingsbestuur NWO-I is akkoord gegaan met de investering door NIOZ voor de bouw van het tweede nieuwe schip van de nationale onderzoeksvloot (NMF). Het sterk verouderde onderzoeks- en ondersteuningsvaartuig voor de Waddenzee, de RV Stern is dringend aan vervanging toe.
Uit de aanbesteding kwam Next Generation Shipyards in Lauwersoog als beste uit de bus.
De RV Adriaen Coenen zal naar verwachting in het voorjaar van 2022 opgeleverd worden.


Foto: Impressie van RV Adriaen Coenen: Illustratie C-Job

Texel, 2 maart 2021

[more]

Published: 2021-03-04 | Tagged: home, nmf-nvc

Binnenvaartschip ‘Maas’ ondergaat refit naar waterstof

BV Maas op H2Future Proof Shipping (FPS) heeft Holland Shipyards opdracht gegeven voor een retrofit van binnenvaartschip ‘Maas’. Het schip krijgt een emissievrij waterstof voortstuwingssysteem.

Bron: Maritiem Nederland | woensdag 3 maart 2021

De retrofit van het 110 m lange en 11,45 m brede binnenvaartcontainerschip begint in het derde kwartaal van 2021 op de werf van de Holland Shipyards in Hardinxveld. Naar verwachting kan het schip vanaf december volledig op waterstof varen.

In dit geval gaat het om het vervangen van de verbrandingsmotor door waterstoftechnologie, het verwijderen van zowel ... [more]

Published: 2021-03-03 | Tagged: uitgelicht

NMF faciliteert ook maritiem technologisch onderzoek aan boord van de Nederlandse mariene onderzoekvaartuigen.

RV Pelagiafoto: RV Pelagia

De 'National Marine Facilities (NMF)' maken onderdeel uit van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Op haar beurt is NIOZ een onderdeel van NWO.

NMF biedt aan zowel mariene als aan maritiem technische onderzoekers en ontwikkelaars de gelegenheid om aan boord van de mariene onderzoekvaartuigen van NMF (NIOZ) onderzoeksactiviteiten uit te voeren, resp. innovatieve systemen en methoden te testen.

Dit biedt universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijfsleven unieke kansen om vaartijd te reserveren, resp. mee te liften tijdens vaartijd van ander onderzoek, ... [more]

Published: 2021-02-23 | Tagged: home, kennis-nieuws, nmf-nvc

Groen licht voor bouw onderzoeksschip RV Wim Wolff

RV Wim Wolff

Nieuw schip brengt wetenschap naar hart van de Wadden en Delta.

Texel, 26 januari 2021

Het Stichtingsbestuur NWO-I is akkoord gegaan met de aanbesteding van Research Vessel Wim Wolff. Dit onderzoekschip vervangt de RV Navicula na 40 jaar trouwe dienst op de Waddenzee en in de Zeeuwse Delta. Het is het eerste nieuwe schip van de nationale onderzoeksvloot die uit 3 schepen bestaat en wordt beheerd door National Marine Facilities (NMF) bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee (NIOZ).

Na een zorgvuldig selectieproces is gekozen voor de Noord-Nederlandse ... [more]

Published: 2021-02-19 | Tagged: home, nmf-nvc

Green Maritime Methanol consortium presents six case studies of ships using methanol as a fuel

GMMRotterdam, 18 February 2021. As part of the Green Maritime Methanol project, the consortium presents the results of six case studies of ships using methanol as a fuel. The ships were evaluated with regard to technical and safety aspects, logistics of methanol as well as return on investment.

A variety of ships was analyzed comprising of a trailing suction hopper dredger, a hydrographic survey vessel, a port patrol vessel, an inland patrol vessel, a cable laying vessel and a general cargo vessel. For each of the vessels the shipowner together with ... [more]

Published: 2021-02-18 | Tagged: home

Brandstofcellen met batterijen blijken een toekomstbestendige combinatie voor de scheepvaart.

Delft, 01-02-202FCMAR1

Het project Fuel Cells voor de MARitieme sector (FCMAR) is onlangs afgerond met een zeer lezenswaardig eindrapport. In het rapport wordt een beknopt overzicht gegeven van brandstofcellen en hulpsystemen, alsmede de bijbehorende alternatieve brandstoffen en mogelijke maritieme toepassingen Hierdoor krijgt de lezer in korte tijd een helder en compleet beeld van de huidige “state of the art” met betrekking tot de toepassing van brandstofcellen voor de maritieme sector. Daarnaast worden er heldere conclusies getrokken en thema’s voor vervolgprojecten gedefinieerd, waaronder:

1. Nieuw energiesysteemontwerp voor brandstofcellen en de effecten daarvan ... [more]

Published: 2021-02-16 | Tagged: home, kennis-nieuws

Thecla Bodewes boegbeeld Topsector Water & Maritiem

Met ingang van 1 april is Thecla Bodewes benoemd als boegbeeld van de topsector Water & Maritiem. Dat hebben staatssecretaris Keijzer (EZK) en minister Van Nieuwenhuizen (I&W) bekend gemaakt. Bodewes is ceo van Thecla Bodewes Shipyards. Zij neemt het stokje over van Annemieke Nijhof (directeur Deltares).

Bron: Topsector Water en Maritiem
donderdag 11 februari 2021

Ervaren ondernemer met een maatschappelijke missie
Naast haar bekendheid met en in de maritieme wereld, is Thecla Bodewes geen onbekende in Topsector Water & Maritiem. Zo heeft zij ... [more]

Published: 2021-02-12 | Tagged: home
© Copyright MKC - 2021