Events

Maritiem Innovatie Event 'Plotting the course'

Maritiem Innovatie Event

'Plotting the course'
donderdag 16 april 2015


“Voor sommigen is de kust het einde van het land, voor anderen het begin van de wereld” 

(Citaat van Piet de Jong in ‘Langs de Kust’ van Thijs Broer)De Nederlandse maritieme sector moet de positie aan de maritieme wereldtop behouden en verstevigen. Dat stelden we ons een paar jaar geleden ten doel binnen de Topsector Water. Met slimme en schone schepen,veilige operaties op zee en in een effectieve infrastructuur. Dat doel willen we vasthouden. Maar de wereld veranderd. Er zijn nieuwe bedreigingen (de lage olieprijs), maar ook nieuwe kansen (zoals de recente opgestelde rijksbrede ‘Maritieme Strategie’). Daarnaast vraagt de overheid om een update van ons ‘Maritiem Innovatiecontract’.

Dat is een goed moment om als hele maritieme sector (grote bedrijven, MKB’ers en kennisinstellingen) bij elkaar te komen en na te denken over vragen als: Wat willen we de komende jaren als maritieme sector bereiken? Hebben we nog vergezichten? Hoe willen we samenwerken om die te bereiken? En wat voor kansen biedt de overheid en hoe spelen we daar met elkaar op in?
 
Programma

Op deze dag willen we op basis van deze vragen de koers voor de komende jaren uitzetten. Daarbij worden we gestimuleerd door een aantal belangrijke sprekers:
 

  • Vrij Nederland redacteur Thijs Broer schreef vorig jaar het inspirerende boekje ‘Langs de kust’ (De Nederlanders en de zee). Hij beantwoordt de vraag: ‘Is Nederland nog een maritiem land?’
  • Brigit Gijsbers, Directeur Maritieme Zaken van het Ministerie van I&M, was één van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van de ‘Maritieme Strategie 2015-2025’. Ze geeft aan hoe we daarop in kunnen spelen als sector.
  • Ineke Dezentjé Hamming is het boegbeeld van de FME en de Stuurgroep ‘Smart Industry’. Zij daagt ons uit om dit ook in de maritieme sector vorm te geven: slim en goed produceren met nieuwe technieken en ICT.
  • Vice-admiraal Matthieu Borsboom, Directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO) geeft ons een inkijkje in de drie vervangingsprogramma’s van de Koninklijke Marine (fregatten, onderzeeboten en mijnenjagers) en daagt ons uit om als sector mee te denken en te ontwikkelen.

 
Naast veel informatie en techniek (varen op lucht en LNG, geïntegreerde ICT aan boord, autonoom varen, getijdenenergie, wind op zee, zeewierkweek op zee, big data) zijn er workshops: voor MKB’ers rond de MI(R)T regeling van de overheid en om onze Innovatie Agenda een update te geven. Dus denk en doe mee op deze dag!
 
De organisatie is in handen van de Innovation Council van Nederland Maritiem Land (NML), de TKI Maritiem in de Topsector Water en het Maritiem Kennis Centrum.


Datum en locatie
Het Maritiem Innovatie Event is gepland op donderdag 16 april, van 9.00 – 17.00 uur met aansluitend een netwerkborrel. Het evenement vindt plaats in de regio Rijnmond.
 
Registreren
Aan deelname zijn geen kosten verbonden, maar registratie is verplicht. Meer informatie over het volledige programma volgt spoedig, maar houdt de website www.maritiemland.nl in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.Contactpersoon voor dit event is mevrouw Roegzana Hoesenie van Nederland Maritiem Land (T 010-4007160 of rh@maritiemland.nl).
When 16 Apr 2015
Where N.T.B.
Download iCal

Published: 2015-03-24 | Tagged: home

© Copyright MKC - 2020